Živeti ovde i sada

„Tajna zdravlja i uma i tela nije u tome da tuguješ za prošlošću, brineš se o budućnosti ili predviđaš nevolje, već da živiš u sadašnjem trenutku mudro i ozbiljno.“

Jedna od najboljih, nepredviđenih posledica pojednostavljenja naših života je što nam je omogućila da počnemo da živimo svoj život u sadašnjem trenutku.

Terapija pisanjem je sjajan način da to i ostvarite. Počnite da pišete avoj život ovde i sada. Vežbe pričanja priče, asocijativno pisanje, su samo neke od korisnih tehnika da to i ostvarite.

Eliminisanje nebitnih stvari oslobodilo nas je mnogih emocija povezanih sa prošlim životima zbog kojih smo ostali zaglavljeni. A raščišćavanje doma omogućilo nam je slobodu da danas oblikujemo svoj život oko naših najvažnijih vrednosti.

Živeti u sadašnjem trenutku znači više ne brinuti o onome što se dogodilo u prošlosti i ne bojati se onoga što će se dogoditi u budućnosti. To znači uživati u onome što se sada događa i živeti za danas.

Povežite sa svojim unutrašnjim bićem. Naučite da zapisujete svoj emisli i emocije, tako ćete otkriti kako mislite i osećate. A onda možete da promenite i svoje ponašanje. Terapisjko pisanje vam može pomoći u tome. Potrebne su vam samo papir i olovka i malo dobre volje.

Odabir da živite u prošlosti ili budućnosti ne samo da vam oduzima užitak danas, već vam oduzima i istinski život. Jedini važan trenutak je sadašnji trenutak.

Imajući taj cilj na umu, razmotrite ovu listu od deset saveta u nastavku kako živeti u trenutku. Ovih deset principa su vodiči za vaše terapijske vežbe pisanja.

Kako da živite u trenutku uz malu pomoć papira i olovke?

1. Uklonite nepotrebnu imovinu

Minimalizam vas primorava da živite u sadašnjosti. Uklanjanje predmeta povezanih sa prošlim uspomenama vas oslobađa i omogućava vam da prestanete da živite u prošlosti. Kad prošlost više nema snage, možete početi da živite u trenutku.

2. Osmehnite se

Svaki dan je pun beskrajnih mogućnosti! Počnite sa osmehom. Svakog jutra kontrolišete svoj stav, budite optimistični i očekivani. Budite namerni u tome i zateći ćete se da to radite svaki dan, a da toga niste ni svesni.

3. Potpuno cenite današnje trenutke

Upijte što više današnjice koliko god možete – prizora, zvukova, mirisa, emocija, trijumfa i tuge. To su u našem svakodnevnom životu, ali često zaboravimo da ih primimo i zaista ih cenimo.

4. Oprostite na prošlim bolovima

Ako gajite nezadovoljstvo prema drugom čoveku zbog prošlih povreda, odaberite oprostite i idite dalje. Šteta je bila njihova greška, ali dozvoljavanje da utiče na vaše raspoloženje danas je vaše. Pustite i odaberite da umesto toga budete prisutni u trenutku.

5. Volite svoj posao

Ako samo „preživite“ radnu nedelju neprestano čekajući sledeći vikend „da biste došli ovde“, gubite 71% svog života (5/7 dana.) Postoje dva rešenja: pronađite novi posao u kojem zapravo uživate ili pronađite nešto što cenite u svojoj trenutnoj karijeri.

6. Maštajte o budućnosti, ali naporno radite danas

Sanjaj velike snove. Postavite ciljeve i planove za budućnost. Ali naporan rad danas je uvek prvi korak ka ostvarenju vaših snova sutra. Ne dozvolite da sanjarenje o sutra zamenjuje život u trenutku. Sanjanje o budućnosti je produktivno samo u kombinaciji sa danas preduzetom akcijom.

7. Ne zadržavajte se na prošlim dostignućima

Ako i dalje govorite o onome što ste uradili juče, danas niste učinili mnogo. Još uvek ima dovoljno vremena za nadogradnju prošlih uspeha i stvaranje više uspomena i dostignuća za buduće vas. U budućnosti ćete njegovati uspomene na današnji dan.

8. Prestanite da brinete

Ne možete u potpunosti ceniti danas ako se previše brinete za sutra. Shvati da će se sutra dogoditi bez obzira brineš li se zbog toga ili ne. A pošto briga nikada nikome nije ništa postigla, preusmerite svoju mentalnu energiju negde drugde.

9. Razmišljajte dalje od starih rešenja problema

Naš svet se menja tako brzo da većina jučerašnjih rešenja danas više nije pravi odgovor. Ne zatvarajte se u mentalitet „ali tako smo to uvek radili“. Jučerašnja rešenja nisu današnja rešenja i sigurno nisu sutrašnja.

10. Osvojite zavisnosti

Zavisnosti u vašem životu drže vas kao taoce. Oni vas sprečavaju da živite potpuno slobodnim životom i uklanjaju vaš fokus od trenutka. Nađi pomoć. Preduzmite korake. I uklonite njihov uticaj na vaš život. Dozvolite sebi da živite u trenutku bez zavisnosti.

Naučiti kako živeti u sadašnjem trenutku važan je sastojak srećnog života.

Ako možete da živite samo po jedan trenutak, mogli biste to učiniti i ODMAH DANAS.Terapijsko pisanje je vaš lični terapeut koji je uvek uz vas.