Promeni misli promeni život

Koliko puta smo čuli izreku “kakve su ti misli takav ti je i život”? U brojne varijacije na temu. Pa ipak, mnogi ljudi koji se muče sa životnim problemima, negativnim emocijama, anksioznošću, depresijom ili stresom, kao da zaboravlja ovaj jednostavan zakon Univerzuma: ZAKON AKCIJE. Ovaj zakon nam kaže da moramo da preduzmemo određenu akciju koja podržava naše misli, emocije i reči.

U terapijskom pisanju ovaj zakon se primenjuje i usvaja upravo kroz zapisivanje naših misli u obliku reči. S obzirom da sve počinje od misli, u najširem smislu te reči, njihova organizacija kod svakog od nas ima određeni obrazac. Definisanje a zatim promena ovog obrasca mišljenja je jedan od glavnih zadataka svake uspešne psihoterapije. Tehnike terapijskog pisanja su vrlo koristan način da promenimo misli i da promenimo sopstveni život.

Edukacija terapija pisanjem

Želite da postanete edukator/terapeut terpijskog pisanja? Pridružite nam se u negovanju ove efikasne metode samopomoći. Menotrski rad uz superviziju. Rastimo zajedno i pomozimo sebi i drugima.

Negativni obrasci mišljenja proizvode osćeanje patnje tuge, bole, uznemirenosti, depresije. Naše misli imaju moćan uticaj na naš svakodnevni život, uključujući naše emocije i ponašanje. Vrlo je važno da razumemo kako da se borimo protiv negativnog razmišljanja kako bi umanjili negativne posledice. Srećom, terpaijsko pisanje je jedan od načina da naučimo da promenimo navike negativnog mišljenja, tako što kroz pisanje možemo identifikovati sopstvene obrasce mišljenja, razmišljati mnogo optimističnije, i izaći na kraj sa negativnim obrascima.

U terapijskom pisanju imamo više načina za primenu ove metode. Jedna od njih je sledeća:

Prvi korak

Napravite listu automatskih negativnih misli.Misli su direktno povezane sa našim emocijama i ponašanjem. Naše misli direktno utiču na to kako se osećamo, što utiče na to kako se ponašamo. Kroz koncept ascijativnog (automatskog) pisanja, i pravljenja liste negativnih misli povećavamo svest o sopstvenom načinu razmišljanja, čime povećavamo sposobnost da menjamo sopsotvene misli u zdravije alternative.

Drugi korak

Istražujemo uzroke obrasca negativnog mišljenja. Kada postanemo svesni odakle ovi negatinvi obrasi mišljenja dolaze, tada smo u stanju da identifikujemo i zašto se pojavljuju. Moguće je situacije iz naše prošlosti rezultiraju našim negativnim navikama mišljenja.

Treći korak

Formiramo liste obrazaca. Kada uređujemo ono što smo na terapiji pisali (asocijativno pisanje, terapeutski dnevnik), važno je da utvrdimo specifični obrazac mišljenja, pre nego što probamo da promenimo bilo šta. Naše automaske negativne misli se ponekad razviju u obrasce mišljenja koje se zovu osnovna uverenja. Nekada ih zovemo beskorisne navike mišljenja koje postaju ukorenjene u našem umu. Ne samo što su beskorisne već i ne odražavaju realnost. Ove ekstremne misli vrlo često uopšte ne uzimaju u obzir mnoge druge važne detalje u vezi događaja u našim životima.

Četvrti korak

Utvrđujemo posledice. Identifikujemo zašto je određena misao negatvina; to nam pomaže da shvatimo zašto određena misao zahteva promenu.

Peti korak

Zapisujemo naše misli. Vrlo je važno da u terapeutskom procesu pisnanja čuvamo naše zapise na dnevnoj bazi, i identifikujemo misli koje podržavaju ili ne podržavaju obrascemišljenja,kako bi mogli dautičemo na njihovu promenu.

Terapijsko pisanje, udruženo sa ovim procesom upoznavnaja i izmene obrasca našeg mišljenja može da nam značajno promeni život na bolje. Dovoljni su vam papir i olovka o volja da počnete rad na sebi. Ostalo prepustite pisanju. Jer, pisanje ja vaš lični terapeut.